Łukasz Stępień, członek Obserwatorium Bezpieczeństwa, został zaproszony do udziału w wyjątkowych warsztatach „Budowa modelu zarządzania żywnością w sytuacji kryzysowej”.
Był to cykl warsztatów odbywających się w ramach projektu FoodCLIC, finansowanego przez Unię Europejską w ramach programu Horyzont Europa. W ramach tego projektu miasto Wrocław zajmuje się tematyką bezpieczeństwa żywnościowego Wrocławskiego Obszaru Funkcjonalnego. Warsztaty zostały przeprowadzone przez moderatorów z Design Thinking Institute, z wykorzystaniem metodyki design thinking.
Celem warsztatów było wypracowanie praktycznego modelu zarządzania żywnością w sytuacjach zakłóceń.
Pracowaliśmy ramię w ramię z przedstawicielami Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Wrocławskiego Banku Żywności, służb sanitarno-epidemiologicznych oraz przedstawicieli samorządów (m.in. Wrocławia i Oleśnicy).
To ważny krok w kierunku zbudowania odpornego systemu, w którym żywność pozostaje dostępna także wtedy, gdy pojawiają się zakłócenia.